FULLEJANT PER L’ARXIU
L’objectiu d’aquesta secció és donar a conéixer el dia a dia recollit en protocols notarials i altres documents que es conserven a l’Arxiu Històric Eclesiàstic de Morella.
A través d’aquestes xicotetes històries coneixerem millor la nostra ciutat, el seu entorn, les persones que hi visqueren i els seus costums.
No és un treball científic, sols es pretén oferir una transcripció comprensible de documents que servisquen de reflexió i ajuden a situar-nos en temps passats, sense entrar en un anàlisi profund. En aquestes transcripcions s’intentarà mantenir l’idioma original.
A.S. V.G.
8.- obres de renovació Santa maria
Al llarg del temps l’Església de Sta. Maria ha sofert diverses reformes. Per tal d’adaptar l’espai existent al nou retaule barroc va ser necessària una obra de remodelació del presbiteri, que en part podem conèixer actualment, al mateix temps es realitzaven altres obres d’adaptació en l’entorn de la porta de les Verges.
NOTAS HISTÓRICAS MOSSÈN PACO MASIÀ
Explicació en castellà de com es va salvar la imatge de la Mare de Déu de Vallivana l’any 1.936. Autor: Mn. Paco Masià
LA CONFRARIA DE LA MARE DE DÉU DE VALLIVANA
L’ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL
5.- ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL
Resum
Al mateix temps que l’església de S. Joan va construir-se la de S. Miquel. Esta ha patit molt en les successives guerres que van assolar Morella, però per la voluntat i l’esforç de tot el poble ha sigut la referència d’un barri i prestà servici al llarg de la història encara que ara tinga un ús diferent.
AHEM. Notaris: Francesc Albesa, Vicent Antolí. Llibre de St. Miquel.
4.- ESGLÉSIA DE SANT JOAN
Amb este treball coneixerem un poc més l’esgle´sia de Sant Joan Baptista durant els segles XVI i XVII. Sabem que tenia cobertís a l’entrada, orgue, retaule, era rica en ornaments i el nom d’algun altar. Posem complert un inventari de la mateixa
Oficis dels segles XVI-XVII
Ademés de les feines del camp, la gent treballava en altres oficis. Coneixerem a què es dedicaven en el segles XVI – XVII, com es preparaven, s’organitzaven i, per mig d’algun inventari, les eines que utilitzaven.
2.- “A ESTIL DE BON AGRICULTOR”
2.- A ESTIL DE BON AGRICULTOR
AHEM. Notaris: Francesc Albesa, Manuel Martí i Joan Sentalinea.
Resum: En els segles XVI i XVII els masovers i agricultors constituïen un pilar bàsic de la societat morellana. Com a mostra del dia a dia en la vida de la gent del camp tenim part dels contractes d’arrendament dels masos, la presa de possessió d’un d’ells i l’inventari d’un altre.
INVENTARI CASTELL DE MORELLA I EDIFICIS ANNEXOS
Estant presents Joaquim Saura de Roman, cavaller i alcaid del Castell de Morella, i Gaspar Despens de Cubells, sots alcaid, es fa inventari de les armes i altres coses del Castell.