Descobreix la història de la major joia del gòtic mediterrani, la Basílica Arxiprestal de Morella.

Una joia del gòtic de transició

40°37′08″N 0°06′01″O

La història de Santa Maria de Morella comença l’hivern de 1.231-1.232 quan els cristians entren a Morella i el Rei Jaume I fa de Morella una vila reial en la cruïlla dels territoris de la Corona d’Aragó. Per reforçar-ho s’havia de construir un gran temple. Acabaria sent el principal lloc on els morellans celebrem les nostres festes i els nostres dols, és el lloc on els morellans hem elevat a Déu les nostres pregàries al llarg de més de set segles.

Per construir l’església de Santa Maria, va caler superar moltes dificultats, a les orogràfiques pròpies de la muntanya on se situa, cal afegir les econòmiques i organitzatives pròpies d’una gran obra. Es considera que les obres de rebaix i cimentació van començar l’any 1.265 i les de construcció, pròpiament dita, l’any 1.273. La primera benedicció (encara sense acabar l’obra) es va realitzar l’any 1.311.

El temple és de planta basilical amb tres naus i tres absis poligonals tot seguint la tradició romànica dels grans temples catalans, amb predomini de la línia horitzontal sobre la vertical, amb la introducció de la volta de creueria, per il·luminar-ho es van posar les rosasses i finestrals, originalment d’alabastre, a la façana sud, a la capçalera i a ponent.

Per resoldre el problema de l’accés, només quedava lliure la façana de llevant i allà van fer les dues portalades. Ho van fer seguint les formes del gòtic peninsular mediterrani. La magnífica portalada major, anomenada dels Apòstols, i la de les Verges. Les dues tenen multitud d’elements escultòrics que les fan singulars.

El cor van haver de fer-lo en alt, entre quatre columnes que li fan de fonament, amb un arc rebaixadíssim entre cada columna. Al rerecor tenim tota una catequesi del final dels temps, no es pot explicar, cal veure-la, és una magnífica lliçó per la vida. L’escala d’accés pareix de construcció impossible, als relleus de la barana trobem la genealogia de Jesucrist, acabada amb un magnífic naixement i l’adoració dels reis.

Amb el temps, els gustos van canviar i van començar a vestir el temple amb un altre estil, parlem del barroc i el seu “horror vacui”, cal admirar el retaule de l’Altar Major amb quantitat i varietat de decoració, quadres, elements escultòrics … el fan indefinible, només es pot fer una cosa: contemplar-lo.

En el mateix temps, canvi dels segles XVII a XVIII, per solemnitzar la litúrgia, calia disposar d’un gran orgue, per això van construir el que podem escoltar i contemplar, l’orgue de Turull, es tracta d’un dels més ben conservats, encara en ús, de tot l’arc mediterrani.

La història també ens ha llegat una sèrie d’obres d’art, moltes de les quals van perdre el sentit original i ara formen part de la col·lecció museogràfica, algunes estan exposades als altars laterals del temple i altres a les sales de l’exposició. Hi ha moltes peces singulars, entre les que cal destacar les creus processionals gòtiques elaborades per orfebres morellans i procedents de diferents pobles de la comarca.

Realment val la pena visitar la Basílica de Santa Maria de Morella, de la que la inscripció de la Portalada dels Apòstols diu que “no hi ha lloc més sant en tot el món”. Us esperem.

Altar major

Retaule grandiós d’estil xorigueresc (s. XVII), obra escultòrica de Vicent Dols i pintures  Pau Pontons (Aaron , Melquisedec, Trinitat, Nativitat, Adoració dels Mags, S. Julià, S. Teodor, Primera Missa a Morella, Lliurament del Lignum Crucis, s. XVII-XVIII) i Joan Francesc Cruella (Assumpció de Maria, s. XIX).

El cor

Cor: Exemplar arquitectònic bell i singular, de volta gòtica de creueria summament rebaixada desafiant les lleis de l’arquitectura. Obra del morellà Pere Segarra. Clau de volta central amb la Verge Maria flanquejada d’àngels i claus secundàries amb bells dossers gòtics.

Rerecor: Admirable obra arquitectònica i escultòrica de cresteria de grumolls, El primer fris està presidit per Jesucrist jutge, flanquejat per la Verge Maria i Sant Joan apòstol, acompanyats dels dotze apòstols, imatges arcaïtzants de pedra policromada. A sota trobem el fris del Judici Final on al centre es situa Sant Miquel arcàngel pesant les ànimes. A la seva dreta es representa la legió dels sants camí del cel; a l’esquerra, dimonis i condemnats camí de l’Infern.

LA PORTA

La Basílica Arxiprestal de Santa Maria de Morella té a la façana principal la portalada dels Apòstols, presidida, al mainell, per la Mare de Déu amb el Xiquet, a sobre veiem les escenes de la Infància de Jesús i al timpà la Coronació de Maria (s. XIV), té porta de fusta i claus d’estil mudèjar.

l'orgue

Façana barroca, daurada i policromada. Instrument construït per l’orguener de Cretes Francesc Turull realitzat entre els anys 1719-1720. Teclats de 47 notes. 49 registres al Gran Orgue. 21 registres a l’Orgue de Cadireta o Positiu. 3.693 tubs.

Dades històriques

Bé d’Interés Cultural – 3 de juny de 1931

1265 S. XIII - XVI

Construcció temple

Tortosa

Diòcesi

RI-51-0000507

Identificador de monument

GÒTIC DE TRANSICIÓ

Estil arquitectònic

Un espai viu al llarg del temps

Cronograma històric

més enllà de la basílica

visites culturals

Consulta tota la informació i horaris disponibles al voltant de les visites guiades dins del conjunt emblemàtic de la Basílica de Morella. 

altres esdeveniments

concerts

Es possible realitzar una sol·licitud per dur a terme concerts i altres activitats o esdeveniments culturals a la Basílica Arxiprestal de Morella.