L’ANUNCI – RENOVEM EL VOT

 “El Justícia, jurats i Consell de Morella, tenen a bé donar gràcies a la Imperatris de totes les creatures i Senyora nostra, la Verge de Vallivana, ara i en tot temps, en un novenari de sis en sis anys pel benefici de la salut alcançada l’any passat”. 

Són les paraules que consten a l’acta d’origen dels sexennis, el passat 14 de febrer va fer 350 anys. Són les paraules que anem escoltant i revivint contínuament tots els morellans, especialment de sis en sis anys. En aquell moment van començar una cadena, que esperem continuï per anys i més anys, i de la que avui anem a tancar l’anell número LIV. Hem d’agrair a tots els que ho han fet possible, des d’aquells morellans del llunyà 1.673 fins els morellans actuals, especialment, als que es van responsabilitzar de portar endavant el darrer sexenni, el del 2.018. 

Fa poc més de 350 anys a l’arxiprestal, els membres de la confraria del Roser van decidir baixar a Vallivana per pujar la imatge de la nostra patrona i, aixina, resoldre el mal que els afligia. En l’anunci d’enguany, el dissabte dia 26, en el darrer cap de setmana d’agost del 2023, els morellans vam tornar a reunir-nos a la mateixa arxiprestal per celebrar l’Eucaristia en l’agraïment i manifestar la nostra fidelitat al vot de 1.673 i, d’esta manera, començar a fer realitat el Sexenni LV. A l’Eucaristia el cinctorrà Mn. Antoni Borràs va ajudar-nos a centrar i actualitzar la tradició i la devoció a la nostra Mare de Déu de Vallivana 

En finalitzar la Missa, l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, en nom de tots els morellans va renovar el vot sexennal fet a la Mare de Déu de Vallivana i, amb ell, va obrir la preparació del nou Sexenni, que serà ja el LV. Amb ell, seran més de 350 anys de seguiment al que van establir “ara i en tot temps” els morellans d’aquell llunyà segle XVII. A migdia d’aquell mateix dissabte va eixir el pregoner per fer conèixer a tots que d’ací un any tornarem a complir amb la nostra Mare del cel. Per la nit els carrers es van omplir de pregàries amb l’Ave Maria cantat per tots els morellans, tot implorant la protecció de la Mare de Vallivana. Finalment la vesprada del diumenge va arribar el gran esclat de la festa amb la desfilada de carrosses i la batalla festiva de confeti. 

En la nostra memòria poden quedar moltes coses de l’Anunci d’enguany, les autoritats que van voler acompanyar-nos, la desfilada del pregó, els quasi 17.000 visitants que van vindre, les 44 carrosses, els 1.500 participants o les 50 tones de confeti, … però, no podem oblidar, el més important, que és la renovació del vot de poble que ens manté fidels a la Mare. 

Archivo adjunto
L'anunci - 2023